pharrell x adidas nmd human race shale blue pharrell x adidas nmd human race shale blue 0 pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell x adidas nmd human race tangerine more images pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell williams x adidas nmd human race pharrell x adidas nmd human race tangerine pharrell x adidas nmd human race debuts orange pharrell adidas nmd tangerine nike match classic night maroon pharrell x adidas nmd human race multicolor first look pharrell x adidas human race white pink adidas hu nmd human being shale blue pharrell x adidas nmd human race pharrell adidas nmd human race light blue yeezy season 4 pharrell x adidas nmd human race pharrell williams x adidas nmd human race pharrell x adidas nmd human race blue pharrell adidas human race white pink
adidas yeezy boost 350 v2 cream white release date adidas yeezy sply boost 350 v2 adidas yeezy boost sply 350 wet test converse chuck taylor star ii shield canvas braves elements yeezy boost 350 v2 black white release info adidas yeezy boost 350 v2 white black red adidas yeezy boost 350 v2 blackred reservations open confirmed app adidas yeezy boost 350 v2 black red where to buy yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy boost 350 v2 black red new images yeezy boost 350 v2 yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy adidas yeezy 350 boost low medial yeezy boost 350 tan adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost black yeezy boost 350 pirate black february 19 2016 release adidas yeezy 350 boost legit check real fake adidas yeezy boost 350 beluga 112713
 • Menghidupkan 10 Malam Terakhir

  Menghidupkan 10 Malam Terakhir

  Lailatul Qadar.. malam yang lebih baik daripada seribu bulan Read More
 • BERI PENDAPAT!

  BERI PENDAPAT!

  anda impikan.. kami bangunkan.. Read More
 • e-KHUTBAH

  e-KHUTBAH

  e-Khutbah menampilkan lebih 100 teks khutbah Jumaat dan Hari raya bagi Negeri Selangor. Read More
 • KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH

  KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH

  Solat berjamaah adalah lebih baik dari solat bersendirian dengan 27 darjat. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Solat berjamaah adalah lebih baik dari solat bersendirian dengan 27 darjat.

 

 

Dari Ubay bin Ka’b ia berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam melaksanakan shalat subuh, selesai shalat beliau bertanya: “Apakah ada yang melihat fulan?” para sahabat terdiam, lalu mereka menjawab, “Ya.” Dan sahabat tersebut tidak hadir. Kemudian beliau bersabda: “Sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang-orang munafik adalah solat Isya’ dan subuh, seandainya mereka mengetahui keutamaan yang ada dalam dua solat tersebut, niscaya mereka akan mendatanginya sekalipun dengan merangkak. Saf (barisan) pertama adalah seperti safnya para Malaikat, seandainya kalian mengetahui keutamaannya niscaya kalian akan bersegera menyongsongnya. Sungguh, solatnya seseorang bersama dua orang adalah lebih baik ketimbang dengan satu orang, dan solatnya seseorang dengan seorang adalah lebih baik dari ia solat sendirian, semakin banyak jumlahnya akan lebih dicintai oleh Allah Tabaraka Wa Ta’ala.” (HR Ahmad,)

 

Solat Berjamaah Satu Tuntutan

 

Solat berjemaah pada masa kini  didalam masyarakat kita hanya dijadikan sebagai upacara sempenaan tertentu sahaja seperti ada majlis-majlis rasmi dan keramaian atau dijadikan acara mingguan dan tahunan sahaja  seperti solat jumaat dan hari raya.  Persoalaannya kenapa kebanyakkan dari kalangan  kita orang Islam memandang  remeh hal solat berjamaah  serta beranggapan ianya tidak penting ?!

 

Kepentingan solat lima waktu sememangnya diketahui umum oleh kita semua  umat Islam, sehingga ia diletakkan pada kedudukan kedua dalam rukun Islam selepas mengucap dua kalimah syahadah dan disebut sebagai tiang agama.

 

Begitupun, keadaan umat Islam pada zaman ini yang sebahagiannya didapati sengaja mencuaikan perintah Allah ini, apatah lagi untuk menunaikannya secara berjemaah, adalah suatu hakikat yang amat menyedihkan hari ini.

 

Persoalaannya kenapa kebanyakkan dari kalangan  kita orang Islam memandang  remeh hal solat berjamaah  serta beranggapan ianya tidak penting?! Sedangkan lambang kesatuan dan kekuatan umat Islam terletak didalam satu barisan bermula dari solat berjamaah. Firman Allah SWT dalam surah al-Shaff ayat 4 :

 

Maksudnya: Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang berperang untuk membela agamaNya, Dalam barisan Yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan Yang tersusun kukuh.

 

Tanggapan bahawa solat berjemaah tidak penting adalah sangkaan yang salah dan bertentangan dengan perintah Allah SWT, sebagaimana firman Nya dalam surah al-Baqarah ayat 43 :

 

Maksudnya: dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang Yang rukuk.

 

Maksud suruhan rukuk bersama orang-orang yang rukuk dalam ayat di atas,  ialah suruhan supaya solat-solat fardhu itu dilakukan secara berjamaah.

 

Tuntutan solat fardhu lima waktu secara berjemaah ini adalah  sunnah Nabi SAW yang sewajibnya kita sambut dan ikuti bukan hanya menyambut hari kelahiran Baginda SAW  setiap tahun sedangkan sunnahnya  tidak disambut dan diikuti. Malangnya, apa yang diperintah dan dituntut  oleh Rasul tidak diikuti dan diamalkan, malah  apa yang tidak diperintah pula yang dilakukan. Inilah yang mengundang musibah dan bala daripada Allah terhadap umat-umat yang terdahulu.

 

Nabi SAW  memberi ancaman yang keras terhadap kaum lelaki yang selalu meninggalkan solat berjemaah dengan sengaja tanpa uzur  syarei, sebagaimana sabda baginda SAW dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dan Muslim dari Abi Hurairah RA bermaksud:

 

“Seberat-berat  solat ke atas golongan munafiq  ialah  solat `Isya’ dan  solat Subuh.  Jika mereka tahu  kelebihan  pada kedua-dua solat  tersebut,  tentu  mereka  akan menunaikannya (secara berjemaah) walaupun dengan cara merangkak (ke tempat solat).

 

Sesungguhnya aku berhasrat (disatu masa) memerintah (sahabat-sahabat) menunaikan solat (fardhu secara  berjemaah) dengan memerintah  seorang lelaki bersolat  (menjadi  imam) bersama-sama sahabat (yang hadir), kemudian aku akan  keluar dengan sekumpulan lelaki  bersama seberkas  kayu  api  untuk mencari mereka yang tidak menunaikan solat  fardhu  (secara berjemaah) maka aku akan bakar rumah-rumah mereka.”

 

Bertapa penting dan besar kedudukan  solat fardhu lima waktu secara berjemaah disisi Islam, sehinggakan ianya diberi kelebihan pahala dua puluh tujuh kali ganda bagi orang yang bersolat secara berjemaah daripada bersolat bersendirian, sebagaimana dalam sabda Rasulullah SAW dalam hadis sahih riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim dari Ibnu Umar ra bermaksud:  “solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan dua puluh tujuh kali ganda pahala”

 

Marilah kita beramai-ramai menunaikan solat fardhu lima waktu secara berjemaah dimana sahaja kita berada, sama ada di pejabat, di pasaraya, di sekolah, taman rekreasi   dan yang paling utama solat berjemaah ini dilakukan di masjid.

 

Solat berjemaah adalah lambang kekuatan   dan keutuhan umat Islam serta cahaya keimanan mereka. Tanda kelemahan kesatuan umat Islam serta malap keimanan mereka adalah bilamana mereka meninggalkan solat secara berjemaah.  Diantara perbezaan  seorang muslim yang sejati dan   munafik adalah pada solat mereka. Firman Allah SWT dalam surah an-Nisaa ayat 142:

 

Maksudnya: Sesungguhnya orang-orang munafik itu melakukan tipu daya (terhadap agama) Allah (dengan perbuatan pura-pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka Dalam keadaan munafik). Apabila mereka hendak berdiri sembahyang, mereka berdiri dengan malas. mereka (hanya bertujuan) riak (memperlihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya disangka Bahawa mereka orang Yang beriman), dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang sekali).

 

KELEBIHAN ORANG MENJAGA SOLAT 5 WAKTU SECARA BERJAMAAH

 

 1. Diangkat kesusahan dalam kehidupannya.
 2. Diangkat siksa kuburnya.
 3. Surat Catatan amalannya diserah kepadanya  dengan tangan kanan.
 4. Melalui Sirat Mustaqim secepat kilat.
 5. Masuk kedalam Syurga tanpa hisab.

 

Daripada Abu Darda’ r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: “Mana-mana (kumpulan yang jumlahnya) tiga orang, samada di kampung atau di pedalaman yang tidak mendirikan solat (berjemaah), nescaya mereka akan dikuasai oleh syaitan. Kamu hendaklah berjemaah, kerana sesungguhnya serigala itu memakan (ternakan) yang jauh (terpencil daripada kumpulan)”. Riwayat Abu Dawuud dan an-Nasaaiyy.

Login Form

Masjid Social Network

yeezy boost 350 adidas yeezy boost 350 adidas originals releasing the yeezy boost 350 black again on february 20th adidas yeezy boost 350 pirate black releasing adidas confirmed app official release info for the adidas yeezy boost 350 black heres your chance to cop yeezy boost 350 pirate black and moonrock at retail heres the adidas yeezy boost 350 moonrock releasing on november 14th the moonrock yeezy boost 350 will only release at yeezy season 1 retailers is the moonrock the best adidas yeezy boost 350 release so far yeezy season 1 retailers are getting their moonrock boosts in 100 pairs moonrock yeezy already stock stadium goods adidas yeezy 350 boost black adidas yeezy 350 boost pirate black arriving at retailers heres a closer look at this fridays adidas yeezy boost 350 black is this the adidas yeezy boost 350 turtle dove adidas yeezy boost an official look at the adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 oxford tan foot locker canada has release info for the yeezy boost 350 oxford tan official colors for the next yeezy boost 350 have been revealed ibn jasper got his yeezy boost 350 oxford tan already adidas yeezy boost low prices names upcoming adidas yeezy footwear revealed adidas shipped out original pirate black yeezys during last weeks release yeezy boost low a detailed look at the adidas yeezy 350 boost pirate black a kardashian unveils a new adidas yeezy boost 350 colorway adidas yeezy 350 boost moonrock did you enter our moonrock yeezy giveaway with stadium goods heres the winner kanye accuses critics of adidas yeezy 350 boost of being racist kanye west adidas yeezy boost 350 season 3 heres how you can buy the black yeezy boost 350 at finish line yeezy 350 boost beluga adidas yeezy 350 boost beluga heres the release date for the next adidas yeezy boost 750 another adidas yeezy boost 350 is releasing on november 14th yeezy boost 350 costume adidas yeezy 350 boost beluga rumored to drop in august adidas yeezy 350 boost white adidas yeezy 350 boost stripe 10 new adidas releases you can buy now instead of the yeezy 350 boost adidas yeezy boost 350 oxford tan official retailers list adidas yeezy boost 350 oxford tan official images adidas yeezy boost 350 moonrock why i have no interest in buying the adidas yeezy 350 boost or any other yeezy steve madden adidas yeezy boost 350 get ready for the adidas yeezy boost 350 pirate black restock video adidas yeezy 350 boost pirate black 2016 restock adidas yeezy boost 350 new colorway restock adidas yeezy boost 350 moonrock worldwide online retailer list adidas yeezy boost 350 moonrock official images and full retailer list adidas yeezy 350 boost moonrock sneakerfits adidas yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy boost 350 release video adidas yeezy boost 350 pirate black 2016 restock adidas yeezy boost 350 new images adidas yeezy boost 350 oxford tan adidas yeezy 350 boost oxford tan adidas yeezy 350 boost oxford tan more images adidas yeezy boost 350 oxford tan even more images adidas yeezy 350 boost oxford tan adidas yeezy boost 350 oxford tan editorial images adidas yeezy boost 350 oxford tan adidas yeezy 350 boost oxford tan don c adidas yeezy boost 350 oxford tan on feet images adidas yeezy 350 boost pirate black adidas yeezy 350 boost black adidas yeezy 350 moonrock adidas yeezy boost 350 turtle dove restock rumor adidas yeezy boost 350 infant sizes adidas yeezy boost 350 turtle dove adidas ultra boost 350 turtle dove custom by dank customs adidas yeezy jumped over jumpman adidas yeezy boost 350 white detailed images adidas yeezy boost 350 canvas adidas yeezy boost 350 2 0 turtle dove yet another colorway of the adidas yeezy 350 boost has surfaced baby adidas yeezy 350 boost release date 10 reasons why the adidas yeezy 350 boost will sell out instantly adidas yeezy boost 350 oxford tan reservation adidas yeezy 350 boost black adidas originals yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low black adidas yeezy 350 boost low 10 places that should stock the adidas yeezy 350 boost 2 13 adidas originals yeezy 350 boost pirate black more adidas yeezy boost 350s to release in 2016 adidas yeezy boost 750 grey gum on feet images adidas yeezy boost 750 grey gum additional images adidas yeezy boost 750 grey gum additional views adidas yeezy boost 750 grey gum release date adidas yeezy boost 750 grey gum a closer look adidas yeezy boost find out what retailers may be getting the adidas yeezy boost 350 moonrock kanye west debuts two new colorways of adidas yeezy boost 350 kanye west wears an all white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy boost 350 new colorways adidas yeezy 350 boost pirate black 2016 kanye west wears new adidas yeezy boost adidas yeezy boost 550 black kanye west black yeezy boost kanye west adidas yeezy 350 boost black concept adidas yeezy boost 350 nba colorways adidas yeezy boost low kanye west adidas yeezy 350 boost white kanye west yeezy boost shoe of the year adidas yeezy 350 boost moonrock release date kanye west adidas yeezy 350 boost design kanye yeezy boost jumped over jumpman yeezy 350 boost black moonrock restock adidas yeezy 350 boost pirate black baby adidas yeezy 350 boost infant sizes adidas yeezy 350 boost black video review camo adidas yeezy 350 boost custom beige tan adidas yeezy 350 boost kanye west yeezy boost 350 review adidas yeezy 350 550 boost 2016 adidas yeezy 350 boost beluga 2 adidas yeezy 750 boost brown adidas yeezy 750 boost grey gum adidas yeezy 750 boost june 2016 kanye west wearing adidas yeezy 750 boost kanye west strapless adidas yeezy 750 boost adidas yeezy 750 boost first look kanye west adidas shoe turtle dove adidas yeezy 350 boost yeezy boost 350 iphone cases adidas ultra boost turtle dove custom 8 moonrock yeezy 350 paintball adidas yeezy 350 boost madness adidas yeezy 350 boost november 14th adidas yeezy 350 boost grey silver adidas yeezy grandma yeezy 350 boost kanye west confirms black yeezy boost and says he didnt want them to be 350 eminem air jordan 4 carhartt vs moonrock adidas yeezy 350 boost 2 kanye confirms retail price limited yeezy boost will adidas yeezy 350 boost 2016 adidas yeezy 350 boost november release date red quilted yeezy 350 boost custom new yeezy 350 boost colorways diddy adidas yeezy boost 350 red custom yeezy 650 350 2 0 boost adidas yeezy 350 boost stripe adidas yeezy boost 350 skateboarding adidas yeezy boost 350 jasper custom adidas yeezy boost retailers availability 2016 yeezy boost 350 pirate black release details everything you need to know about the adidas yeezy boost 350 moonrock release adidas yeezy boost 350 pirate black ii yeezy boost 350 grey brand new in box adidas yeezy 350 boost black adidas yeezy yeezy boost complete release info greyorange yeezy boost 350 v2 adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost black release date yeezy boost 350 oxford tan links is the adidas yeezy boost 350 turtle dove releasing again adidas yeezy 350 boost yeezy kanye west yeezy boost adidas yeezy boost 350 pirate black restock details adidas yeezy boost 350 beluga the yeezy boost beluga is actually an incredibly well crafted custom adidas yeezy boost 350 v2 beluga solar red release info detailed look yeezy boost 350 v2 complete packaging adidas yeezy boost 350 v2 solar red adidas confirmed app adidas yeezy 350 boost beluga adidas yeezy boost 350 v2 store list adidas yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 beluga confirmed release date adidas yeezy boost 350 v2 beluga solar red yeezy boost 350 v2 grey orange nice kicks dtla adidas yeezy boost 350 v2 release yeezy surprises buy adidas yeezy boost 350 v2 online adidas yeezy boost 350 v2 beluga adidas yeezy boost 350 v2 black peach adidas yeezy sply boost 350 v2 yeezy boost 350 v2 upcoming releases adidas yeezy 350 boost v2 white black sample adidas yeezy boost 350 v2 official images adidas yeezy boost 350 v2 beluga official images nba x yeezy boost 350 v2 concepts adidas yeezy boost 350 v2 beluga another look adidas yeezy boost 350 v2 beluga more new images adidas yeezy boost 350 v2 beluga on feet images adidas yeezy boost 350 v2 beluga unboxing video adidas yeezy boost 350 v2 beluga more imagery adidas yeezy boost 350 v2 beluga release reminder adidas yeezy boost 350 v2 beluga buy pass resell adidas yeezy boost 350 v2 sizing info adidas yeezy boost 350 v2 beluga drops tomorrow adidas yeezy boost 350 v2 blackpink first look adidas yeezy boost 350 v2 beluga store listing adidas yeezy boost 350 v2 greywhite first look adidas yeezy boost 350 v2 drops weekend adidas yeezy boost 350 v2 beluga detailed look adidas yeezy boost 350 v2 yeezy boost 350 v2 colorways adidas yeezy 350 v2 release date adidas yeezy boost 350 v2 black gold adidas yeezy 350 boost v2 september adidas yeezy boost 350 v2 box adidas yeezy boost 350 v2 black adidas yeezy boost 350 v2 black peach adidas yeezy 350 boost v2 solar red release details yeezy boost 750 adidas yeezy 750 boost adidas yeezy boost 750 adidas yeezy 750 boost black adidas yeezy 750 boost black store list for adidas yeezy boost 750 black adidas yeezy 750 boost adidas yeezy 750 boost adidas yeezy 750 boost greygum retailer list black yeezy 750 boost links adidas yeezy boost 350 v2 beluga retailer list yeezy boost 350 v2 beluga raffle en yeezy boost 350 v2 september release adidas yeezy boost 350 #oC2t6elM4fiW2XVu.97 yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy adidas yeezy 350 boost low medial yeezy boost 350 tan adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost black yeezy boost 350 pirate black february 19 2016 release adidas yeezy 350 boost legit check real fake adidas yeezy boost 350 beluga 112713 yeezy boost 350 oxford tan adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy 350 boost 350 v2 black friday adidas yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 belugasolar red another look adidas yeezy boost 350 v2 grey preview adidas yeezy boost 350 v2 restocked adidas yeezy boost 350 v2 black white release date adidas yeezy boost 350 v2 oxford tan new imagery adidas yeezy boost 350 v2 beluga adidas yeezy boost 350 2 0 beluga adidas yeezy boost 350 v2 beluga additional imagery yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy boost adidas yeezy 350 boost v2 green black adidas yeezy boost 350 2 0 first look at the yeezy boost 350 v2 green and black adidas yeezy 350 boost v2 black friday adidas yeezy boost 350 v2 info adidas yeezy 350 sply boost v2 bred yeezy boost 350 v2 fall 2016 lineup adidas Yeezy 350 Boost V2 Black and Gold adidas yeezy boost 350 v2 black friday 2016 adidas yeezy boost 350 v2 black copper adidas yeezy boost 750 chocolate brown yeezy boost 750 light brown store list best photos adidas yeezy boost 750 light brown complete guide yeezy boost 350 v2 grey solar red beluga adidas yeezy boost 350 v2 greenblack adidas top ten hi camo adidas yeezy boost 350 v2 beluga early links adidas yeezy boost 350 v2 review adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy boost 750 v2 adidas yeezy boost 750 adidas yeezy boost 750 light brown full release details yeezy boost 750 chocolate raffle en adidas yeezy boost 350 v2 infant sizes yeezy boost 350 infant store list adidas yeezy 750 boost glow in the dark release date didas yeezy sply boost 350 v2 yeezy boost 750 brown by2456 yeezy boost 750 chocolate yeezy boost 350 moonrock bape camo probably best yeezy boost 350 custom ever pharrell williams x adidas originals hu nmd pharrell adidas nmd friends and family pharrell x adidas nmd hu collection drops thursday pharrell adidas nmd hu collection hu nmd pharrell x adidas nmd hu collection drops tomorrow adidas yeezy 350 boost v2 black pink nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 oxford tan adidas yeezy boost 350 v2 black peach boost 350 adidas boost 350 stealth grey pics adidas yeezy 750 boost glow in the dark adidas yeezy boost 350 v2 belugasolar red drops weekend adidas yeezy boost 350 v2 steel greybeluga drops next month adidas yeezy boost 350 v2 mask zhijun wang adidas yeezy boost 350 v2 hits retailers saturday report adidas yeezy boost 350 v2 retail 220 new adidas yeezy boost 350 v2 colorway surfaces yeezy boost 350 v2 releasing week adidas says no adidas yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 black gold adidas yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy boost 350 v2 black adidas yeezy boost 350 v2 black friday 2016 preview adidas yeezy boost 350 2 0 black white new images adidas yeezy 350 boost v2 cream black yeezy 350 boost black white release info